Posted on

Csakra suli 1.

A csakra szó szanszkrit eredetű, jelentése: “kerék” vagy “kör”. Így jelölik testünk energiaközpontjait, amelyek a testet és lelket energiával látják el.

A csakrákat olyan energiaörvényeknek képzelik el, amelyek folyamatos, tölcsér szerűen forgó mozgást végeznek. Ezért ábrázolják őket lótuszvirágként. A nők csakrái az óramutató járásával ellentétes, a férfiaké azzal megegyező irányban forognak. A tanítások többsége szerint az ember 7 fő csakrával rendelkezik. Ezek egyszersmind z emberi fejlődés folyamatát is jelképezik. A csakrák a gerincoszlop mentén helyezkednek el, és a test elülső oldala felé nyitottak. Kivétel ez alól a gyökércsakra, amely lefelé, valamint a koronacsakra, mely felfelé nyílik. Az előbbi a földdel való kapcsolatunkat szimbolizálja.

Gyökércsakra

Témája a biztonság, stabilitás, pihenés és cselekvés egyensúlya. Utazás, költözés, munkahely váltás, anyagi problémák, bármi olyasmi, amitől kevésbé érzed magad biztonságban, ezek mind felboríthatják a legfontosabb energiaközpont, a gyökércsakra egyensúlyát. Színe a vörös, de ha erősíteni szeretnéd a gyökércsakra működését, a föld színei, a barna és khaki árnyalatok is alkalmasak erre. (pl: alsónemű, egyéb ruhadarabok)

Idetartozó testrészek a lábak, a csontok, a gerinc, a fogak, a körmök, a vastagbél. A gyökércsakra endokrin mirigye a mellékvese.

A jógázáson kívül minden olyan tevékenység segít egyensúlyba hozni a gyökércsakrát, ami megmozgatja a fizikai testet: séta, kirándulás a hegyekben, mezítláb járkálás, talpmasszázs.

Jók lehetnek a földdel kapcsolatos tevékenységek is: kertészkedés, agyagozás, akár homokvár építés. Benti tevékenység lehet a kenyérsütés.

Ásványai a vörös és fekete kövek: rubin, gránát, vörös jáspis, fekete ónix, füstkvarc.

Illatai: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, rozmaring, szerecsendió

Megerősítések: Biztonságban vagyok, kapcsolatban állok a földdel.

Mindig körülvesz a támogatás és a szeretet.

Két lábon állok a földön.

Egyensúlyban vagyok.

Megvan mindenem, amire szükségem van.